.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΚΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ

(αλληλοδιδακτικό σεμινάριο)

Ένας αστερισμός αυτομόρφωσης
με πυξίδα τον Βάλτερ Μπένγιαμιν

«Ένας και μόνον ήλιος δόθηκε στη μέρα,
αλλά χιλιάδες ήλιοι στη νύχτα,
και η απέραντη γαλάζια θάλασσα του αιθέρα
μοιάζει να πέφτει σε μας σαν ψιλή βροχή φωτός»

Μέσα σε αυτό το πλέγμα βαρβαρότητας που μας καταπλακώνει, θωρακίζουμε τις αντοχές μας, σκύβοντας συλλογικά πάνω στα ερμητικά γραπτά του ρομαντικού φιλόσοφου και αιώνιου πρόσφυγα Βάλτερ Μπένγιαμιν. Καταπιανόμαστε δυναμικά με τα κείμενά του, αφήνουμε την τυχαιότητα να μας οδηγήσει σε θραύσματα του ποιητικού και φιλοσοφικού συλλογισμού του, σιωπούμε ή συζητάμε ισότιμα, αλληλοπαρουσιάζουμε, χωρίς την υιοθέτηση μιας προκαθορισμένης μεθοδολογίας, διασφαλίζοντας την ρευστότητα και την πηγαία δυναμική που θα αναπτυχθεί μέσα στην ομάδα.

Αναπόφευκτα, σκοπός είναι να εξασκηθούμε ποικιλόμορφα στην ουσιακή ρήξη με την φαντασμαγορία της προόδου, να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε την αναρχική θεώρηση του χρόνου, να διερωτηθούμε για τον μαρασμό της εμπειρίας μέσα στην νεωτερικότητα, να προσεγγίσουμε την «αυρική αντίληψη» και την έννοια του αλληγορισμού, να αναζητήσουμε τα πολύτιμα ιστορικά θραύσματα που ενοποιούν την ποίηση με την ιστορία και την φιλοσοφία μέσα σε μια συναστρία αιωνιότητας.

Για τους λόγους αυτούς, και δεδομένης της ιστορικής συγκυρίας που μας διατρέχει, κατά την οποία η «αλλοτρίωση της ανθρωπότητας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που την κάνει να βιώνει την ίδια της την καταστροφή σαν πρώτης τάξεως αισθητική απόλαυση», θα επιχειρήσουμε να υπερβούμε το πεπατημένο θεωρητικό επίπεδο, στο οποίο είθισται να περιορίζονται οι μελετητές του ανά τον κόσμο, και θα προβούμε σε απόπειρες υλοποίησης των συμπερασμάτων μας μέσα στην πόλη, με πίστη στην εμπράγματη φύση των ιδεών του Μπένγιαμιν, με σθεναρή την υποψία πως οι εκλάμψεις του ανθρώπου που έμελλε να κουβαλήσει στις πλάτες του όλο τον 20ο αιώνα κρύβουν μέσα τους έναν πυρήνα λυτρωτικό στο «εδώ και τώρα».

Σύμμαχος της προσπάθειάς μας να οργανώσουμε δυναμικά τον πεσσιμισμό μας για να βγούμε από την κόλαση της Επανάληψης, κατά την προσταγή του Μπένγιαμιν, θα σταθούν μεταξύ άλλων μερικές διερευνητικές εργασίες και πρακτικές έννοιες του Ρομαντικού Πανεπιστημίου, οι οποίες βρίσκονται υπό συνεχή διαμόρφωση και φιλοδοξούν να μπολιάσουν τη σκέψη μας και τους πειραματισμούς μας. Ενδεικτικά:

Α) Documergency
Β) Κατασκοπικός Ρομαντισμός
Γ) Γενέθλια Αύρα
Δ) Ποιητική υγεία
Ε) Πληθοποιός

.

Κινητροδοσία και συντονισμός:
Σαμσών Ρακάς


Συμμετοχή: 40€ /μήνα
(προαιρετική ενίσχυση)


Συναντήσεις:
 10 ώρες το μήνα (δύο 5ωρα)


Διάρκεια:
6 μήνες

.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
(ΕΚΛΕΙΣΕ)

 

 

Λέξεις & φράσεις κλειδιά

Δραματουργία ντοκουμέντων / Αναζητώντας το Ιερό Απόρριμμα / Το αίνιγμα της διαλεκτικής εικόνας / Η μέθοδος του αλληγορισμού / Αύρα εναντίον ίχνους / Ο Flaneur και η βοτανολόγηση της ασφάλτου / Ξύπνημα από τη φαντασμαγορία του εμπορεύματος / Μοναδολογία / Εμπειρία ή Βίωμα; / Ο κομμουνισμός της προϊστορίας / Η έννοια της ενθύμησης / Κρύσταλλος του ολικού συμβάντος / Θεολογικός αναρχισμός / Αρχιτεκτονική γυαλιού / Το μοντάζ της ιστορίας / H απόκρυψη των ποιημάτων του Μπένγιαμιν από τους ειδικούς / Ένα σημάδι από τον άγγελο της (ελληνικής) ιστορίας / Ποιητική κατοίκηση /

 

 

@Sozopolis
(Σωζοπόλεως 15)

Η έννοια της προόδου πρέπει να θεμελιωθεί στην ιδέα της καταστροφής. Ότι τα πράγματα βαίνουν «ως έχουν» είναι η καταστροφή […] Η αυθεντική έννοια της παγκόσμιας ιστορίας είναι υπόθεση των ανθρώπων του σκότους» […] Κάθε εποχή πρέπει να κάνει τη δύσκολη προσπάθεια για την εκ νέου αρπαγή της παράδοσης από τον κoνφoρμισμό, που είναι έτoιμoς να την καταδυναστεύσει. Γιατί ο Μεσσίας δεν έρχεται μόνο σαν λυτρωτής, αλλά και σαν νικητής του αντίχριστου. Το χάρισμα να αναζωπυρώνει τη σπίθα της ελπίδας στο παρελθόν έχει εκείνος μόvο ο ιστορικός που είναι απόλυτα πεισμένος ότι ούτε ακόμη και οι νεκροί δεν θα ‘ναι ασφαλείς από τον εχθρό, εάν αυτός νικήσει. Και ο εχθρός αυτός δεν έχει πάψει να νικά.

Walter Benjamin

(συρραφή τριών σκέψεών του)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 

To Ρομαντικό Πανεπιστήμιο είναι μια διακαλλιτεχνική πλατφόρμα με πίστη στην πρωτογενή έρευνα, την ανιδιοτελή κινητροδοσία, την καλλιέργεια της ποιητικής απόδρασης από την αστική εξάντληση, το χτίσιμο αντιεμπορευματικών σχέσεων μέσα στην κοινότητα.  Για την εξωτερίκευση των πεπραγμένων μας διατηρούμε το χώρο Sozopolis, στην οδό Σωζοπόλεως 15 στην Αθήνα, ο οποίος λειτουργεί ως ένα καταφύγιο τεχνών. Για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Ρομαντικού Πανεπιστημίου και των δράσεων που οργανώνει, τη διατήρηση του χώρου και τα μηνιαία λειτουργικά του έξοδα σε προσκαλούμε να σταθείς αρωγός στην προσπάθειά μας με μια μικρή δωρεά. Κάθε οικονομική συνεισφορά  είναι κρίσιμη για την προάσπιση της αυτονομίας μας.