Open Call / Open Future

ΠOEΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

2088

ένα φανταστικό πολίτευμα

ΚΑΛΕΣΜΑ


[σε πάσης φύσεως δημιουργούς]

 


 

«Καμιά αυθεντία και κανένα προνόμιο δεν γίνονται ανεκτά εκεί όπου επικρατεί η καλαισθησία»

Φρήντριχ Σίλλερ

 

 

Το πραγματικό έχει κάνει πλέον πνευματικό πραξικόπημα στη ζωή μας. Λίγο να τολμήσεις να ονειρευτείς πιο πάνω από το επιτρεπτό, σπεύδουν να σε επαναφέρουν στην τάξη οι στρατιές των μετριοπαθών, των παγιδευμένων μέσα στο κύκλωμα της δημοκρατικής φαντασίας, των εθισμένων στα εμπορεύματα της λογικής, των γαλουχημένων σε μια κουλτούρα φοβικού ρεαλισμού. Βλέπεις, η ουτοπία είναι επιθυμητή μόνο αν διδάσκεται στα πανεπιστήμια ή αν καταναλώνεται σε βιβλία, σε τέχνες και θεάματα. Όταν περνάει στην αληθινή ζωή αρχίζουνε τα ζόρια. 

 

Η αυτοκρατορία του ζόφου παγιώθηκε τόσο βαθιά που ακούγεται ακραίο πια να φανταστείς κάτι πολύ απλό: μια ζωή απελευθερωμένη από το χρήμα, από τα περιπολικά, από τα κλουβιά των πολυκατοικιών, από τις συνεντεύξεις για δουλειά, από τα κουτσομπολιά στην παρέα, από το tinder, από την ιδιοκτησία, από τα λεξοντανίλ, από τα τηλεκοντρόλ, από τους αποψομανείς, από τα νεκρά ζώα στους δρόμους, από τα ευπώλητα βιβλία, από τους καβγάδες στο απέναντι μπαλκόνι.

 

Μα θα το επιχειρήσουμε. Να εμπνευστούμε ρηξικέλευθα. Απαλλαγμένοι από την αυθεντία του κρατισμού. Θα ρισκάρουμε να διαισθανθούμε πώς είναι να ζεις σε μια κοινωνία μακρινή, της οποίας το ζητούμενο θα είναι αποκλειστικά η καλλιτεχνική πράξη κάθε είδους, όχι ως αισθητική απόλαυση μα ως καθολική ύπαρξη. Μια ζωή με μοναδική επιδίωξη την καλλιέργεια της έμπνευσης, την καλλιτεχνική χειρονομία, την ουσιακή δημιουργία, την έκφραση της ατομικότητας, την ποιητική επαφή, την ελευθέρωση της φαντασίας, την περιπλάνηση, την έκκεντρη συγκίνηση, τον φιλοσοφικό ρεμβασμό. Θα ανιχνεύσουμε τις προοπτικές του να ζεις σε μια κοινωνία που έχει για κοινωνικό συμβόλαιο το «Μια εποχή στην κόλαση» του Ρεμπώ ή τις παρτιτούρες της Hildegard von Bingen -ή ο,τι άλλο αποφασιστεί από κοινού.

 

Μιλούμε για μια Ποεμοκρατία. 

Που ενδέχεται να συμβεί το 2088.


Το έτος που ο Νίτσε θέτει ως όριο για τον τερματισμό του μηδενισμού στην ανθρωπότητα και το άνοιγμα μιας εποχής διονυσιακής. 

 

Ό,τι απέμεινε από την αθωότητα αυτού του κόσμου το λένε ουτοπία. Αυτή είναι το οξυγόνο της ανθρώπινης ιστορίας. Το να οραματίζεσαι, είναι το υψηλότερο κριτήριο πνευματικής ζωής. Κι η μόλυνση έχει φτάσει ως το μεδούλι. 

 

Είναι οριστικό:
όσο δεν ποτίζουμε το αδιανόητο
θα μας μαραζώνει το ανόητο.

 

.

Σαμσών Ρακάς
.

Β Η Μ Α Τ Α

 
.

 

Κατάθεση προτάσεων: περιγραφή της αρχικής ιδέας, το είδος της τέχνης, του μέσου εργασίας και της στόχευσης (μέχρι 500 λέξεις + σύντομο βιογραφικό σημείωμα).

Η πρότασή σας αφορά την υλοποίηση μιας καλλιτεχνικής πράξης/ιδέας/έργου από τις νοητές ημέρες της Ποεμοκρατίας και θα πρέπει να αποτελεί μια δυναμική και κατάθεση, σε όποιο είδος τέχνης κι αν ανήκει, που εξερευνά νέες δυνατότητες έκφρασης, και οφείλει να εφαρμόζει στις πρακτικές της καθημερινότητας ενός καλλιτεχνικού πολιτεύματος, όπως μπορεί να φανταστεί ότι λειτουργεί ο καθένας και η καθεμιά, με γνώμονα τους άξονες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

Προτεινόμενα και επιθυμητά χαρακτηριστικά: πρωτοτυπία, υπερβατικότητα, διαθεματικότητα, λύτρωση από την επικαιρότητα, ανεπιτήδευτη μεταδοτικότητα, μεταφυσική αγωνία, ερευνητική διάθεση, αντιθεσμική πίστη, ουτοπική στιβαρότητα.

 

 

Η έγκριση της αρχικής πρότασης, είτε ολοκληρωμένο έργο είτε αφετηριακή ιδέα, θα σημάνει την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ μας και την αποστολή μιας βασικής βιβλιογραφίας που θα εξερευνά πρακτικές και λεγόμενα ανθρώπων που στάθηκαν με τον τρόπο τους προάγγελοι της ουτοπίας.

 .

2023 

Σταδιακή παρουσίαση των έργων στο Sozopolis (ή σε εξωτερικούς χώρους) με επιμελητικό προγραμματισμό από το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο, που σκοπό έχει να συστήσει ποικιλόμορφα το φανταστικό πολίτευμα της ΠΟΕΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

.
.
 
PHOTO: Ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Bas Jan Ader εξερευνά βιωματικά τα όρια των φυσικών νόμων σε μια σειρά έργων του με προσωπικές πτώσεις,  οι οποίες αναζητούν την θαυματουργία.

e-mail κατάθεσης

(ή για πληροφορίες): 

poemokratia@gmail.com

Φιλική συμβουλή

Πριν της αποστολή της πρότασης σκέψου πως πρωτίστως το εγχείρημα είναι πολιτικό
και η ενδεχόμενη συμμετοχή σου δεν αποτελεί μια ακόμη προσθήκη στο βιογραφικό σου.

Βγήκαν παγανιά

οι κυνηγοί των αγγέλων

και θερίζουνε

To Ρομαντικό Πανεπιστήμιο είναι μια αυτόνομη επιμορφωτική δομή με άξονες την πρωτογενή έρευνα, την ανιδιοτελή κινητροδοσία, την καλλιέργεια της ποιητικής απόδρασης από την αστική εξάντληση, το χτίσιμο αντιεμπορευματικών σχέσεων μέσα στην κοινότητα. Για την εξωτερίκευση των πεπραγμένων του κρίθηκε απαραίτητη η εύρεση ενός προσωπικού χώρου, του Sozopolis, στην οδό Σωζοπόλεως 15, ο οποίος λειτουργεί ως ένα καταφύγιο από τον μαζικό πολιτισμό, προσφέροντας ανεμπόδιστα ανεξαρτησία έκφρασης και ελευθερία κινήσεων.

Και επειδή δεν διαθέτουμε ιδίους πόρους κι ούτε επιθυμούμε να αποκτήσουμε, σε προσκαλούμε, αν το θες, να σταθείς αρωγός στην προσπάθεια που κάνουμε, χαρίζοντάς μας στιγμές στοχοπροσήλωσης στο όραμά μας.

Για δωρεά πάτησε εδώ:


radical arts and rituals