Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ
Ολική Επανεξέταση Έργου

Σεμινάριο
διόρθωσης
της καβαφικής
ερμηνείας

 

[Δύο Επιλογών]

Α

Ο Καβάφης ενάντια στο παρόν 

(Φωτίζοντας ριζοσπαστικές πτυχές
από το έργο του)

Το ερώτημα είναι το εξής: Πόσο καλά γνωρίζουμε τον Καβάφη; Μετά τον θάνατό του, ο παραδοσιακός εναγκαλισμός του έργου του από τους επίσημους θεσμούς όλων των επιπέδων έχει ρίξει πολλαπλούς τάπητες στο καβαφικό χώμα. Απαιτεί αρκετό σκάψιμο του εδάφους για να καταφέρουμε να τον γνωρίσουμε στην αναρχική ολότητά του. Να εντοπίσουμε τους μεγαλειώδεις σπόρους του. Η αρχή έγινε με το εναρκτήριο κείμενο του εργαστηρίου μας, το οποίο φανερώνει τη διαστρέβλωση που υφίσταται στο Δημοτικό το ποίημά του «Σπίτι με Κήπον». Είτε από δόλο είτε από ανεπάρκεια, τα ποιήματα του αλεξανδρινού έχουν χάσει την ορμητικότητά τους λόγω του φιλτραρίσματος, έχουν απολέσει την ανατρεπτική τους ισχύ, απωθούν τις νέες γενιές παρόλο που απευθύνθηκε σε αυτές περισσότερο από όλους τους ομότεχνούς του. Η υπερπροβολή 6-7 ποιημάτων του, και μάλιστα μεροληπτικά και κοπτοραπτικά, δημιουργούν προκατάληψη και ανισομέρεια, πληγώνοντας το ποιητικό σώμα. Υπάρχουν πολλά που παραμένουν εν κρυπτώ και θα προσπαθήσουμε να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια μέσα από τις συζητήσεις μας, επιχειρώντας την αποθεσμοποίηση του Κ. Π. Καβάφη.

Ενδεικτικές έννοιες και θεματικές: εξουσία, αντικομφορμισμός, παρανομία, εθνικισμός, οραματισμός, αντικοινωνικότητα, φιλοδοξία, πόλεμος, οικονομία-τράπεζες, ηδονή, οικογένεια, πολυπολιτισμικότητα, κληρονομιά, ταξικότητα.

Β

Ο Καβάφης υπέρ του μέλλοντος

(Μετουσιώνοντας το έργο του
σε μια Κοσμοθεωρία)

Μια ουσιαστική και δυναμική μέθοδος ριζικής επαναγνωριμίας με το έργο του ποιητή «των μελλουσών γενεών», πέρα από τον στείρο διδακτισμό, θέτοντας ευθύς εξαρχής ένα κατευθυντήριο ερώτημα: «συγκροτεί το έργο του Κ. Π. Καβάφη μια Πολιτεία;».

Κατά την διάρκεια του καβαφικού σεμιναρίου/εργαστηρίου, που μπολιάζει την ποίηση με την κοινωνιολογία, συναρμολογούμε προσεχτικά τα ποιητικά κομμάτια, χτίζοντας βήμα βήμα μια Πολιτεία, η οποία βασίζεται στις αξίες και τα νοήματα που υπάρχουν σπερματικά ή και καθ’ ολοκληρίαν μέσα στα ποιήματά του.

Μέσω του Καβάφη, ενός ποιητή που διαρκώς μελλοντολογεί -ακόμη και στα ιστορικά του ποιήματα-, αναζητούμε τα θεμέλιά της, το σχήμα της, το πολίτευμά της, το εκπαιδευτικό της μοντέλο. Καταπιανόμαστε με τις έννοιες που την ορίζουν, τις αξίες που τη διέπουν και συγκροτούν μια νέα κοσμοθεωρία. Πρόκειται άραγε για ένα παιχνίδισμα απλώς, για ένα φαντασιακό «πηγαιμό» στην ουτοπία ή για μια θολή εικόνα απ’ το μέλλον; Ποιος να το ξέρει. Το σίγουρο είναι πως η επαφή με τη διαχρονικότητα του καβαφικού λόγου θωρακίζει την ύπαρξή σου εδώ και τώρα, και σε βοηθά να υπερβαίνεις τις ατομικές και κοινωνικές αντιξοότητες. Το σίγουρο είναι πως η ποίησή του, αν και φαινομενικά άυλη, φωτίζει άπλετα τις διεξόδους, μαθαίνοντάς σου να εκδιώχνεις την τοξικότητα που σε περιβάλλει, ειδικά τούτη την μισαλλόδοξη εποχή που η κοινή γνώμη διάγει τις μέρες της αυτοκρατορίας της.

επιμέλεια-οργάνωση | Σαμσών Ρακάς

Το σεμινάριο αποτελεί μια εξειδικευμένη δραστηριότητα του Ρ.Π.Α. Για πλήρη φοίτηση εδώ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν κάποιο από τα δύο σεμινάρια ή και την συγχώνευσή τους σε ένα συνδυαστικό. Η διάρκειά τους εμπίπτει στις διαθέσεις και τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Τα πρώτα στάδια του σεμιναρίου είναι εξατομικευμένα. Ενδεικτική μηνιαία συνεισφορά 40 ευρώ. Παρέχεται δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή. Απαιτείται μικρή προπαρασκευαστική μελέτη.

Το μέηλ επικοινωνίας για διευκρινήσεις και συμμετοχές:

contact@academia-romantica.edu.gr

Στο εξώφυλλο: Θεατρική μάσκα κόρης ρωμαϊκών χρόνων στο μουσείο των Φιλίππων Μακεδονίας (Ιούλιος 2019 / Σ.Ρ.)