Αναζητώντας την Καβαφική Πολιτεία  

 

«Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή»

 

Ας υποθέσουμε πως οι περίφημοι «βάρβαροι» έρχονται επιτέλους, μπαίνουν στην πόλη, την ξεθεμελιώνουν, και κρατώντας ανά χείρας τα άπαντα του Καβάφη αρχίζουν να χτίζουν την Καβαφική Πολιτεία. Είναι στ’ αλήθεια βάρβαροι; Τι πολίτευμα θα έχει; Το εκπαιδευτικό της σύστημα; Το σχήμα της; Η θρησκεία της; Η ηθική της; Μπορεί να ευδοκιμήσει αυτή η πολιτεία; Στο χέρι μας είναι να συγκολλήσουμε τα κομμάτια του καβαφικού έργου, αποκαλύπτοντας μία κοσμοθεωρία, κι αντικρύζοντας το πρωτόγνωρο.

.

.

ΚΟΝΣΕΠΤΣΟΥΑΛ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιστό στον καινοτόμο και διερευνητικό του ρόλο, αποτολμά μια ουσιαστική και δυναμική μέθοδο επαναγνωριμίας με το έργο του ποιητή «των μελλουσών γενεών», πέρα από τον στείρο διδακτισμό, θέτοντας ευθύς εξαρχής ένα κατευθυντήριο ερώτημα: «συγκροτεί το έργο του Κ. Π. Καβάφη μια Πολιτεία;».

Κατά την διάρκεια του καβαφικού σεμιναρίου, που μπολιάζει την ποίηση με την κοινωνιολογία, συναρμολογούμε προσεχτικά τα κομμάτια, χτίζοντας βήμα βήμα μια Πολιτεία, η οποία βασίζεται στις αξίες και τα νοήματα που υπάρχουν μέσα στα ποιήματά του. Μέσω του Καβάφη, έναν ποιητή που διαρκώς μελλοντολογεί, αναζητούμε τα θεμέλιά της, το σχήμα της, το πολίτευμά της, το εκπαιδευτικό της μοντέλο. Καταπιανόμαστε με τις έννοιες που την ορίζουν, τις αξίες που τη διέπουν και συγκροτούν μια νέα ηθική.

Πρόκειται άραγε για ένα παιχνίδισμα απλώς, για ένα φαντασιακό «πηγαιμό» ή για μια θολή εικόνα απ’ το μέλλον; Ποιος να το ξέρει. Εδώ ας σταθούμε καλύτερα, στο παρόν μας. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως η επαφή με τη διαχρονικότητα του καβαφικού λόγου θωρακίζει την ύπαρξή σου εδώ και τώρα, και σε βοηθά να υπερβαίνεις τις αντιξοότητες. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ποίησή του, αν και φαινομενικά άυλη, μεταπηδά στο επίπεδο της πραγματικότητας, φωτίζει τις διεξόδους, μαθαίνοντάς σου να εκδιώχνεις την τοξικότητα που σε περιβάλλει, ειδικά τούτη την εποχή που η κοινή γνώμη διάγει τις μέρες της αυτοκρατορίας της.

Σαμσών Ρακάς
Σεπτέμβριος 2019


Συνολική διάρκεια
: 4 ως 6 μήνες (ανάλογα τον σχεδιασμό μας)
.
Προτεινόμενη μηνιαία συνεισφορά: 50 ευρώ (ανάλογα τις δυνατότητές σου)

Έναρξη 21 Οκτώβρη

κρατήσεις θέσεων: contact@academia-romantica.edu.gr

Το σεμινάριο θα χωρίζεται σε ομάδες των 2 ή 3 ατόμων. Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή. Απαιτείται μικρή προπαρασκευαστική μελέτη.

«Δουλεύουμε, εναρέτως, δια τους κατοπινούς. Να προετοιμάσουμε μια discipline de vie, μια διοργάνωσις αυτής· ίσως ακόμη οφελιμοτέρα, διότι εκείνων η ζωή μπορεί να είναι μακρυτέρα.»


Κ. Π. Καβάφης
Μια σημείωση του 1911

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια παράλληλη και εξειδικευμένη δραστηριότητα του Ρ.Π.Α. Για πλήρη φοίτηση εδώ