Κύκλος Καβαφικών Μελετών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΒΑΦΟΤΟΠΙΑ
.

Το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλεί να συμμετάσχετε στη σύσταση ενός κύκλου καβαφικών μελετών με γνώμονα την επαναπρόσληψη του καβαφικού έργου. Μέσω της αυτομορφωτικής μας ομάδας προσδοκούμε να προσεγγίσουμε μια ουσιαστική καβαφολογία, αναδεικνύοντας την ρηξικέλευθη διαχρονικότητά της, η οποία πλήττεται βάναυσα στις μέρες μας.

Αφενός, η εμπλοκή του καβαφικού corpus με τους πάσης φύσεως θεσμούς έχει αδρανοποιήσει την ριζοσπαστικότητα τού μηνύματός του. Αφετέρου, η πολυποίκιλη εργαλειοποίηση που τον καταπονεί, είτε μέσω της αξιοποίησής του από τον κοινοβουλευτικό και δημοσιογραφικό λόγο, είτε μέσω της άκριτης κουηροποίησης που του επιχειρείται, καταλήγει να επικαιροποιεί τον λόγο του κατά το δοκούν και να στρεβλώνει την ενιαία εικόνα του.

Όσοι λοιπόν αντιλαμβάνονται ετούτο τον διαμελισμό και επιθυμούν να συνεισφέρουν στην παραγωγή μιας σειράς μελετών, δοκιμίων και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, που κινούνται προς την κατεύθυνση της μεγάλης ενοποίησης του καβαφικού προσώπου, μπορούν να δηλώσουν της πρόθεσή τους για συμμετοχή στην ιδρυτική συζήτηση της ομάδας μας τον Μάιο του 2019 στην Αθήνα.

.
ΥΓ1: Δεν πρόκειται για μία λέσχη ανάγνωσης και φιλολογικής αναψυχής. Στόχευσή μας θα είναι η με όλους τους δυνατούς τρόπους παραγωγή λόγου, του οποίου η πρωτοτυπία θα πιστοποιεί το βάθος του καβαφικού έργου.

ΥΓ2: Το κάλεσμα για συμμετοχή είναι ευρύτερο και επιπλέον αφορά ανθρώπους που επιθυμούν να (συν)εργαστούν εξ αποστάσεως εφόσον αδυνατούν να συμμετέχουν δια της φυσικής τους παρουσίας στις συναντήσεις μας.
.

Επικοινωνία: contact@academia-romantica.edu.gr

Σαμσών Ρακάς
10.4.2019

O ουρανός του κρεβατιού στο υπνοδωμάτιο του Καβάφη. Στα αριστερά, ίσα που καταφέρνει να εμφανιστεί -μα εμφανίζεται- ένα οριακό σύμβολο στο καβαφικό έργο: το κερί.

Το σκίτσο στην κορυφή της σελίδας αποτελεί σπουδή του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες αντλήθηκαν από το ψηφιακό αρχείο του Καβάφη